Integrirana vezja

Image

Integrirano vezje, ki je več tranzistorjev združilo v enem čipu, so leta 1965 predstavili v ZDA. Integrirana vezja so omogočila skokovito zmanjševanje velikosti in teže računalnikov, saj se je s časom vedno večji del računalnikov selil v mikroskopska vezja na silicijevih rezinah. Med razvijalci prvega integriranega vezja je bil tudi Robert Noyce, ki je leta 1968 skupaj s prijatelji ustanovil podjetje Intel. To je leta 1971 naredilo še en velik korak naprej. Predstavili so Intel 4004, prvi mikroprocesor, ki je združil vse osnovne funkcije računalnika v eni sami elektronski komponenti. Procesor so razvili za japonsko podjetje Nippon Calculating Mashine Corporation, in sicer za namizni kalkulator Busicom 141-PF.

Dimenzije računalnikov so se s prihodom mikroprocesorja precej zmanjšale, povečala pa se je njihova zmogljivost. Na trgu se je pojavljalo vse več podjetij, ki so izdelovala računalnike, posledično pa je začela padati tudi njihova cena. Za navadne potrošnike so bili še vedno predragi, saj je npr. Honeywell H316 iz leta 1969, znan tudi kot kuhinjski računalnik, stal kar 10.000 dolarjev. Tudi grafični miniračunalnik Imlac PDS-1 z monitorjem in s tipkovnico je bil občutno predrag. Razen po svoji obliki, ki spominja na današnje PC-je, je znan tudi po mrežni igrici MazeWar, ki jo je lahko prek omrežja Arpanet igralo osem igralcev.

Za prvi mikroračunalnik danes velja leta 1973 izdelani francoski Micral-N s procesorjem Intel 8008, ki je stal okrog 1.300 dolarjev. Isto leto je podjetje Xerox razvilo delovno postajo Xerox Alto s pokončnim monitorjem, tipkovnico, miško in z grafičnim uporabniškim vmesnikom; delovna postaja ni bila v prosti prodaji. Po njej se je pozneje zgledoval tudi Apple z računalnikom Lisa. Altair 8800 iz leta 1975 mnogi smatrajo za prvi osebni računalnik. Njegova cena je bila 621 dolarjev, v izvedbi »sestavi si sam« pa samo 439 dolarjev. IBM je isto leto predstavil svoj mikroračunalnik IBM 5100 z vgrajenim monitorjem in s tipkovnico. Zaradi majhne teže je bil prenosljiv, danes pa ga smatramo za predhodnika prenosnih računalnikov. Zaradi izredno visoke cene je bil ljubiteljem računalništva praktično nedosegljiv.

Dunja Rosina, Računalniški muzej

"Mislim, da je svetovnem trgu prostora za pet računalnikov."
Thomas Watson, predsednik IBM, 1943